ADRES EMAIL
99,00 zł do darmowej dostawy
Arginina pełni w organizmie liczne funkcje, uczestnicząc w syntezie:
mocznika – nietoksycznego związku powstałego w wyniku metabolizmu amoniaku (produkt uboczny deaminacji białek) [1],
tlenku azotu (NO) – gaz o właściwościach wazodylatacyjnych [2],
kreatyny – bierze udział w magazynowaniu i uwalnianiu energii ze związków wysokoenergetycznych [3],
agmatyny – cząsteczki sygnałowej w ośrodkowym układzie nerwowym, która blokuje receptory NMDA i chroni komórki nerwowe przed nadmiernym pobudzeniem [4].
Amix Nutrition oferuje argininę w dwóch wysoko wchłanialnych formach:
AAKG, czyli alfa-ketoglutaranu L-argininy – bezpośredni prekursor tlenku azotu, pozwala na szybki wzrost opisywanego gazu, tym samym skuteczniej odżywiając mięśnie,
czystej L-argininy – czynny składnik cyklu mocznikowego, zwiększa wydolność fizyczną, obniża ciśnienie krwi, wspomaga serce, zwiększa libido i wzmaga erekcję.
Obie formy argininy gwarantują wysycenie mięśni w tlen i składniki odżywcze, poprawiają regenerację, regulują gospodarkę węglowodanową, co ma szczególne znaczenie dla zawodowych sportowców i osób z podwyższoną glikemią.
Jedna kapsułka wybranego suplementu to aż do 750 mg czystej argininy! Co więcej, niektóre suplementy, jak np. Nitric 125 caps Amix Nutrition zawierają dodatkowo L-cytrulinę i Betainę, by jeszcze lepiej wspomóc budowanie masy mięśniowej i regenerację po treningu.
Standardowa dawka przedtreningowa dla argininy wynosi 3-6 gramów. Przyjmowanie więcej niż 10 gramów argininy jednorazowo może powodować zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Jednak utrzymanie podwyższonego poziomu aminokwasu argininowego przez cały dzień jest możliwe poprzez rozłożenie dużej dawki dobowej (15-18 gramów) na 3 mniejsze, przyjmowane w odstępach.
Co więcej, warto rozważyć dodatkową suplementację L-cytruliną, która jest niezwykle pomocna w zachowaniu wysokiego stężenia argininy przez długi czas.
Arginina największe grono odbiorców znalazła wśród sportowców – zarówno amatorów, jak i profesjonalistów. Przeprowadzone badania kliniczne pokazują, że arginina:
zwiększa wydolność tlenową i beztlenową,
reguluje poziom testosteronu,
obniża poziom glukozy, regulując gospodarkę węglowodanową,
zmniejsza stężenie triglicerydów we krwi,
obniża ciśnienie tętnicze krwi,
działa przeciwutleniająco.
Arginina bierze udział w produkcji tlenku azotu, który działa rozszerzająco na naczynia krwionośne i poprawia dopływ krwi do mięśni. Dostępne badania naukowe pokazują, że suplementacja argininy poprawia zarówno wydolność tlenową, jak i beztlenową (anaerobową).
Randomizowane badanie z 2017 roku na grupie 56 piłkarzy płci męskiej wykazało, że podawanie 2 gramów L-argininy dziennie, przez 45 dni, znacznie zwiększyło wyniki sportowe w porównaniu z grupą placebo [18].
Inne badanie z udziałem 9 mężczyzn wykazało, że spożywanie napoju zawierającego 6 gramów L-argininy na 1 godzinę przed intensywnym wysiłkiem fizycznym znacznie podwyższa poziom tlenku azotu we krwi. Dzięki temu panowie byli w stanie ćwiczyć dłużej w porównaniu z grupą placebo [19].
Arginina promuje wydzielanie hormonu luteinizującego (LH), który u mężczyzn wpływa na stymulację produkcji testosteronu. Badania wykazały, że opisywany aminokwas pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu hormonu męskiego [20]. Testosteron nie tylko utrzymuje męskie nasienie w dobrej formie, ale dodatkowo:
zwiększa beztłuszczową masę mięśniową,
zmniejsza procentowy udział tkanki tłuszczowej,
zwiększa gęstość kości, czyniąc je bardziej wytrzymałymi,
obniża ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, np. Alzheimer,
podwyższa libido.
Jedno z badań, w którym uczestnikom podawano 3 g L-argininy (razem z 2,2 g L-ornityny i 12 mg witaminy B12) przez okres 3 tygodni zaobserwowano wzrost stężenia hormonu wzrostu w odpowiedzi na wysiłek fizyczny [21].
Naukowcy podają, że dawka 5-9 g argininy powoduje szczytowy wzrost hormonu wzrostu o nawet 120%, podczas gdy 13 g wywoływało zaburzenia jelitowe, uniemożliwiające wchłanianie suplementu.
Wpływ argininy na serce i ciśnienie krwi
L-arginina, podobnie jak L-cytrulina, są niezbędne do syntezy tlenku azotu, który wyśmienicie rozszerza naczynia krwionośne. Badania wykazały, że stała suplementacja argininą pozwala na obniżenie obu wartości ciśnienia – skurczowego i rozkurczowego.
Przegląd badań z 2016 roku potwierdził, że zarówno doustne, jak i dożylne podanie argininy pozwala na obniżenie ciśnienia skurczowego o 5,4 mm/Hg, a rozkurczowego o 3,1 mm/Hg [22].
Co więcej, arginina pomaga pacjentom z chorobami serca, jak np. zespół wieńcowy, miażdżyca. Jednakże zaleca się ostrożność u osób po zawale serca.
Arginina, biorąc udział w cyklu mocznikowym, jest przekształcana w L-ornitynę za pośrednictwem enzymu arginazy [8]. Wówczas ornityna podlega enzymowi karbamoilotransferazy ornityny w celu wytworzenia L-cytruliny. W ten sposób szlak metaboliczny od argininy do cytruliny (przez ornitynę) prowadzi do wytworzenia mocznika i równoczesnego zneutralizowania amoniaku.
Niedobór argininy jest związany z nadaktywnością arginazy – enzymu uczestniczącego w cyklu Krebsa. Stres, choroby i urazy przyczyniają się do zmniejszonego stężenia opisywanego aminokwasu. Niski poziom argininy przyczynia się do:
upośledzenia odporności na skutek upośledzenia funkcji limfocytów B [9],
zaburzeń syntezy nowych włókien mięśniowych [10],
upośledza przekaźnictwa nerwowo-mięśniowego [11].
Wiadomo, że arginaza ulega nadekspresji u chorych na cukrzycę typu II i jest czynnikiem ryzyka rozwoju problemów sercowo-naczyniowych w tej grupie chorych [12].
Arginina najpierw ulega metabolizmowi w jelicie cienkim, gdzie w pewnym stopniu staje zużywana bezpośrednio przez enterocyty lub przekształcana w L-cytrulinę bądź L-ornitynę. Oprócz tego, że wątroba w dużym stopniu wykorzystuje argininę, jej wychwyt jelitowy jest niestety słaby w normalnych warunkach i zwiększony podczas różnych niedoborów [13].
Zawartość argininy w diecie odpowiada 40-60% zawartości związku w surowicy. Poziom aminokwasu w ustroju spada wraz z jego niedoborem w codziennej diecie. Co więcej, szybkość konwersji cytruliny w argininę wydaje się nie mieć związku ze spożyciem argininy [14].
Doustna suplementacja 5 g argininy na czczo jest w stanie zwiększyć biodostępność L-argininy (przez 5 godzin) o 64%. Natomiast zwiększenie dawki do 9g dodatkowo podnosi wchłanialność o 181% (w stosunku do placebo). Co ciekawe, dawka 13 g spowodowała problemy jelitowe, bez jednoczesnego wzrostu argininy w surowicy [15].
6 g argininy jest w stanie zwiększyć szczytowe stężenie argininy w osoczu o 336% [16].
Zaobserwowano, że 10 g argininy zwiększa poziom argininy w osoczu z około 15,1 μg/mL do 50,0 μg/mL, czyli o 331% i to juz 1 godzinę po przyjęciu doustnym (na czczo) [17].
Arginina czynnie wzmaga wydolność aerobową i anaerobową, jednak dawki i czas przyjmowania dla poszczególnego efektu są różne [25]:
wydolność tlenowa – od 1,5 g do 2 g dziennie przez okres 4-7 tygodni,
wydolność beztlenowa – od 10 do 12 g dziennie przez 8 tygodni.
Arginina jest związkiem pośrednim zarówno w cyklu mocznikowym (razem z ornityną, cytruliną i arginobursztynianem), jak i cyklu tlenku azotu (z ornityną i arginobursztynianem) [5]. Dodatkowo zastępczo, z udziałem ornityny, wytwarza poliaminy – związki zaangażowane w syntezę DNA i białek [6].
Arginina to jeden z najbardziej popularnych suplementów w lidze zawodowego sportu. Badania wykazały, że 5% kobiet i 8% mężczyzn przynależących do NCAA (Narodowe Stowarzyszenie Sportów Akademickich) stale suplementuje aminokwas arginowy [7].
Arginina wykazała pozytywny wpływ w przypadku zaburzeń erekcji o łagodnym lub umiarkowanym przebiegu. Zwiększając dostępność tlenku azotu, poprawia ukrwienie prącia oraz dodatkowo:
wzmaga orgazm,
zwiększa ogólną satysfakcję ze stosunku,
podwyższa libido.
Przegląd badań z 2019 roku sugeruje, że skuteczne dawki L-argininy przed seksem wynoszą od 1,5 do 5 g, przyjmowane codziennie [23].
L-arginina ma udowodnione działanie poprawiające metabolizm glukozy i wrażliwość na insulinę wśród chorych na cukrzycę.
Badania potwierdziły, że przyjmowanie przez 1,5 roku 6,4 g L-argininy każdego dnia doprowadziło do zmniejszenia ryzyka cukrzycy w czasie następnych 8 lat [24].
Źródła:
[1] Arginine and urea metabolism in the liver graft: A study using microdialysis in human orthotopic liver transplantation | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[2] Role of L-arginine in nitric oxide production in health and hypertension | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[3] Creatine, arginine alpha-ketoglutarate, amino acids, and medium-chain triglycerides and endurance and performance | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[4] Agmatine (decarboxylated L-arginine): physiological role and therapeutic potential | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[5] Arginine metabolism: nitric oxide and beyond | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[6] Arginine metabolism in mammals | Science Direct https://www.sciencedirect.com/
[7] Supplements of interest for sport-related injury and sources of supplement information among college athletes | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[8] An enzymatic route to L-ornithine from L-arginine–activation and stabilization studies on L-arginase | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[9] Arginine deficiency affects early B cell maturation and lymphoid organ development in transgenic mice | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[10] Overexpression of arginase I in enterocytes of transgenic mice elicits a selective arginine deficiency and affects skin, muscle, and lymphoid development | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[11] Overexpression of arginase alters circulating and tissue amino acids and guanidino compounds and affects neuromotor behavior in mice | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[12] Dysregulated arginine metabolism, hemolysis-associated pulmonary hypertension, and mortality in sickle cell disease | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[13] Adverse Gastrointestinal Effects of Arginine and Related Amino Acids | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[14] Plasma arginine and citrulline kinetics in adults given adequate and arginine-free diets | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[15] Learning to modulate transmitter release: themes and variations in synaptic plasticity | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[16] y(+)-type cationic amino acid transport: expression and regulation of the mCAT genes | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[17] Identification and characterization of a membrane protein (y+L amino acid transporter-1) that associates with 4F2hc to encode the amino acid transport activity y+L. A candidate gene for lysinuric protein intolerance | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[18] The effect of l-arginine supplementation on body composition and performance in male athletes: a double-blinded randomized clinical trial | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[19] Acute L-arginine supplementation reduces the O2 cost of moderate-intensity exercise and enhances high-intensity exercise tolerance | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[20] The effect of l-arginine and flaxseed on plasma testosterone concentration, semen quality and some testicular histology parameters in old broiler breeder roosters | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[21] Arginine and ornithine supplementation increases growth hormone and insulin-like growth factor-1 serum levels after heavy-resistance exercise in strength-trained athletes | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[22] Therapeutic Benefits of l-Arginine: An Umbrella Review of Meta-analyses | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[23] The Potential Role of Arginine Supplements on Erectile Dysfunction: A Systemic Review and Meta-Analysis | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/
[24] Decreased diabetes risk over 9 year after 18-month oral l-arginine treatment in middle-aged subjects with impaired glucose tolerance and metabolic syndrome (extension evaluation of l-arginine study) | PubMed https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
[25] Effects of Arginine Supplementation on Athletic Performance Based on Energy Metabolism: A Systematic Review and Meta-Analysis | PubMed https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/