99,00 zł do darmowej dostawy
Ludzki organizm to wyjątkowa machina. Bywa samowystarczalny, jednak w toku ciągłej eksploatacji – przyspieszonego tępa życia, aktywności fizycznych, infekcji i wpływów środowiskowych – zdarzają się chwile, w których należy go odpowiednio wesprzeć z zewnątrz. Stąd zapotrzebowanie na suplementy diety, których zadaniem jest uzupełnianie niedoborów witamin oraz składników mineralnych i przywracanie równowagi. Co oczywiste, warto wybierać ich najlepszą formę. Coraz częściej daje się zauważyć, że można zdecydować się na klasyczną, prostą postać danego składnika, jak i jego udoskonaloną wersję. Tak jest w przypadku chelatowanych minerałów, uznawanych za łatwiej przyswajalne oraz sustaminy, czyli glutaminy o lepszym wchłanianiu. Czym się różni sustamina od glutaminy? Kto powinien po nią sięgać? Czy warto to robić?
ostatnia aktualuzacja wpisu: 05.11.2021
Sustamina krótka charakterystyka:
Decydując się na suplementację, zawsze bierze się pod uwagę preparaty, które będą najlepiej przyswajalne – dla szybkiego działania i przede wszystkim efektywności. Również decydując się na suplementy diety z L-glutaminą, można wybrać produkt, który cechuje się większą wchłanialnością, a przy tym zwiększoną mocą. Sustamina jest, można powiedzieć, ulepszoną, o wiele lepiej przyswajalną formą glutaminy. Jest połączeniem L-Glutaminy z L-Alaniną (która również jest jednym z podstawowych aminokwasów białkowych, potrzebnym do odbudowy zapasów glikogenu – „paliwa” dla mięśni – i działa synergicznie z glutaminą), dzięki wiązaniu peptydowemu. W efekcie sustamina posiada mniejsze cząstki białka, przez co jest łatwiej rozpuszczalna i szybciej wchłaniania przez organizm.
Alanina zawarta w sustaminie odgrywa kluczową rolę w procesie transportu azotu między mięśniami a wątrobą, co sprzyja prawidłowemu przebiegowi procesów energetycznych, a także w przekształcaniu glukozy, co ma wpływ na także na odpowiednie odżywianie tkanki mózgowej. W przypadku deficytów glutaminy w organizmie zostaje ona pobierana z mięśni, zaś to, co pozostaje, wykorzystywane jest to tworzenia alaniny, która następnie jest przemieniana w glukozę, która znów wykorzystywana jest jako paliwo dla mięśni i tkanek. W efekcie traci się masę mięśniową, ponieważ mięśnie karmią same siebie, nie otrzymując żadnego dodatkowego budulca i tracąc swoje zapasy. Jeśli stężenie tych aminokwasów – glutaminy i alaniny – nie zostanie przywrócone, wydajność ćwiczeń, nie wspominając już o funkcji układu immunologicznego, wzroście mięśni i wielu innych funkcjach biologicznych, w tym także pracy mózgu – może ucierpieć.
Sustamina, czyli połączenie glutaminy z alaniną, zapobiega utracie aminokwasów, a więc zanikowi tkanki mięśniowej. Pomaga utrzymać poziom energii podczas wysiłku (który rozumiany jest zarówno jako aktywność fizyczna, jak i walka z infekcją czy rekonwalescencja), a także pomaga odzyskać odpowiednie nawodnienie organizmu. Zwiększa bowiem wchłanianie elektrolitów i wody i łagodzi objawy zmęczenia. Co najważniejsze – sustamina pomaga utrzymać odpowiedni poziom glutaminy.
Liczne badania wykazują, że sustamina, czyli analyno-glutamina, znacznie zwiększa poziom glutaminy we krwi. Co ciekawe, sustamina działa również z innymi niezbędnymi kwasami, takimi jak L-izoleucyna, L-leucyna i L-walina. Dzięki temu stymuluje syntezę białek mięśniowym, przyczyniając się do ich szybszej regeneracji i wzrostu oraz zapobiegając dyskomfortom po treningach.
Sustamina (300-1000 mg na 500 ml) w napoju sportowym może poprawić czas reakcji podczas ćwiczeń wytrzymałościowych. W tym badaniu przyjrzano się wpływowi Sustaminy (AG) na funkcjonowanie mózgu i czas reakcji (RT) po wysiłku wytrzymałościowym. Dwunastu sportowców wytrzymałościowych biegało na bieżni przez 1 godzinę przy 70% maksymalnej pojemności tlenu, a następnie przy 90% do wyczerpania, bez nawodnienia, napoju sportowego lub napoju sportowego z AG (300 mg na 500 ml lub 1 g na 500 ml). Obie dawki AG poprawiły czas reakcji w porównaniu z grupą bez nawodnienia, podczas gdy grupa z samym napojem sportowym nie zauważyła poprawy.
Naukowcy doszli do wniosku, że „… spożycie dipeptydu alaninowo-glutaminowego w małej lub dużej dawce znacznie poprawiło czas do wyczerpania podczas ćwiczeń o dużej intensywności w porównaniu z próbą bez nawodnienia”
źródło: McCormack WP et al. Effects of l-Alanyl-l-Glutamine Ingestion on One-Hour Run Performance. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):488-96.
W tym randomizowanym, podwójnie ślepym, krzyżowym badaniu oceniano korzyści L-alanylo-L-glutaminy (AG) na wyniki w koszykówce. Dziesięć zawodowych koszykarek rozegrało cztery oddzielne 40-minutowe mecze koszykówki z przerwami na nawodnienie. W próbie 1 – nic nie pili, w próbie 2 – wodę i w próbie 3 i 4 – dwie dawki Sustaminy (1 g na 500 mg lub 2 g na 500 ml). Testy z Sustaminą dały lepsze wyniki rzutów niż pozostałe grupy oraz lepszy czas reakcji niż w pozostałych grupach. Wreszcie, test z wysoką dawką Sustaminy również przyniósł zmniejszenie zmęczenia w porównaniu z grupą 1 i 2.
Naukowcy doszli do wniosku, że „Rehydratacja za pomocą Sustaminy wydaje się utrzymywać umiejętności i czas reakcji wzrokowej w większym stopniu niż sama woda”.
źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3316133/
Sustamina – najlepiej wchłanialna formy Glutaminy
Glutamina jest również używana przez ludzi przy problemach żołądkowo-jelitowych, takich jak choroba refluksowa przełyku (GERD) i zespół jelita drażliwego (IBS). Chociaż nie ma zbyt wielu dowodów naukowych na poparcie tych popularnych zastosowań, wiele osób zgłasza poprawę.
L-Glutamina i L-alanina są niezbędne wszędzie tam, gdzie dochodzi do – można powiedzieć – nadwyrężania mięśni, tkanek i komórek. Będąc budulcem komórek odpornościowych, a także przyczyniając się do tworzenia paliwa dla mięśni, muszą być dostarczane na bieżąco w chwilach zwiększonego wysiłku, w przypadku obniżonej odporności, a także w celu odbudowy uszkodzeń, np. w wyniku choroby. Istotnie wpływają także na pracę układu trawiennego i na zdrowie jelit, zatem o ich prawidłowy poziom powinien zadbać każdy, kto cierpi na problemy ze strony układu pokarmowego.
Sustamina jest wzbogaconą, a przy tym wyjątkowo stabilną formą glutaminy, która kompleksowo zadba o odporność organizmu i kondycję mięśni. Jest wysoce przyswajalna przez organizm – znacznie lepiej wchłaniania niż podstawowa glutamina – pomaga utrzymać optymalną sprawność fizyczną i umysłową, przyczyniając się do polepszenia gospodarki energetycznej. Suplementacja sustaminą jest niezbędna w przypadku zwiększonej aktywności fizycznej – w celu polepszenia wydajności mięśni – a także w przypadku problemów trawiennych oraz spadku odporności. Będzie doskonałym uzupełnieniem diety osób po przebytych chorobach oraz wszystkich, którzy zauważyli jakiekolwiek niepokojące sygnały ze strony swojego układu immunologicznego.
Glutamina jest jednym z najważniejszych aminokwasów w organizmie. Aminokwasy są budulcami białek, które odgrywają w organizmie kluczową rolę, zarówno na poziomie narządów – odpowiadają m.in. za odbudowę i regenerację tkanek – jak i układów. Białka są podstawowym składnikiem krwi, limfy, hormonów i enzymów, odpowiadają za transport substancji odżywczych, a także są ważną częścią układu odpornościowego. Szczególną rolę odgrywają dla zdrowia jelit – jako największej części układu pokarmowego – pomagając je uszczelniać. Uznaje się, że wiele chorób ma swój początek właśnie w dysfunkcjach układu pokarmowego, stąd tak ważna jest dbałość o jego kondycję.
Wyróżnia się dwa rodzaje glutaminy, z czego tylko jedna tak naprawdę ma znaczenie dla zdrowia – L-glutamina. Jest ona największym aminokwasem we krwi i płynach ustrojowych. Glutamina jest endogenna, czyli samodzielnie wytwarzana przez organizm, ale pozyskuje się ją również z pożywienia. Można uznać, że każdy produkt zawierający białko jest również źródłem glutaminy, choć jej ilością są oczywiście zróżnicowane. Bywa jednak, że zapotrzebowanie na glutaminę znacznie wzrasta, np. w przypadku infekcji, znacznie obniżonej odporności czy wzmożonego wysiłku fizycznego[1].
Decydując się na glutaminę wybieraj produkty najwyższej jakości, tj. marki Amix Nutrition.
Glutamina ma ogromne znaczenie dla systemu immunologicznego. Jest źródłem paliwa dla komórek odpornościowych, w tym białych krwinek. Jej poziom spada wraz z zaburzeniami odporności – w razie infekcji, urazów czy operacji. W przypadku, kiedy zapotrzebowanie organizmu na glutaminę jest większe niż możliwości jej wytwarzania, organizm rozkłada zapasy białka np. z mięśni, by uwolnić jak najwięcej glutaminy. W przypadku niewystarczającej ilości glutaminy system immunologiczny obniża swoje zdolności do ochrony organizmu, a tym samym jest się bardziej podatny na infekcje, dlatego tak ważna jest dbałość o jej odpowiedni poziom.
Kondycja jelit ma bezpośredni wpływ na funkcjonowanie systemu immunologicznego, bowiem bakterie bytujące w jelitach mają ogromne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Glutamina, jako źródło energii dla komórek jelitowych i odpornościowych, a także budulec i regenerator tkanek, pomaga we wzmacnianiu ścian jelit, by bakterie i toksyny, które powinny zostać wydalone z organizmu, nie przedostały się do jego środka i nie infekowały go. Dzięki temu nie tylko zapobiega nieszczelności jelit, ale również reguluje pracę układu pokarmowego i wspiera naturalną odporność organizmu. Odbudowując i wzmacniając komórki jelitowe, glutamina wpływa na stan całego układu odpornościowego[2].
Glutamina pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Ma to ogromne znacznie w przypadku wzmożonej aktywności fizycznej. Pomaga przywrócić naturalne pH w chwilach, kiedy mięśnie wytwarzają zbyt dużo kwasu mlekowego. Glutamina zapobiega zakwasom, zwiększając przy tym wydajność mięśni i przyczyniając się do ich szybszej regeneracji[3].
[1] J M Lacey , D W Wilmore, Is glutamine a conditionally essential amino acid?,
Nutr Rev. 1990 Aug;48(8):297-309.doi: 10.1111/j.1753-4887.1990.tb02967.x.
[2] Hyeyoung Kim, Glutamine as an immunonutrient, Yonsei Med J 2011 Nov;52(6):892-7.doi: 10.3349/ymj.2011.52.6.892.
[3] Zachary Legault i in., The Influence of Oral L-Glutamine Supplementation on Muscle Strength Recovery and Soreness Following Unilateral Knee Extension Eccentric Exercise, Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2015 Oct;25(5):417-26.doi: 10.1123/ijsnem.2014-0209. Epub 2015 Mar 26.
Autor: Mgr Wychowania fizycznego Wojciech Drozdowidcz
Please accept cookies to view the map.
Glutaminę zawsze stosowałam nie jako suplement regenerujący mięśnie ale jako suplement regenerujący układ pokarmowy. Zapoznając się z waszym produktem zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest to najlepszy wybór w jakiego dokonałam w ostatnim czasie! Dziękuje!
Pani Aniu zgadzam się z Panią w 100%. Mam identyczne odczucia względem suplementacji mającej na cele regenerowanie układu pokarmowego. Sustamina była dla mnie zupełną niewiadomą z której już nigdy nie zrezygnuję.
Produkt bezkonkurencyjny w swojej kategorii! To jeden z takich którego działanie czuć naprawdę wtedy kiedy poznamy swój organizm i wiemy czego po suplementach możemy się spodziewać. Zgadzam się z przedmówczynią i przedmówcą !!! Zdecydowanie polecam
Nigdy wcześniej nie spotkałam się z tym produktem jednak opinie jak i sam artykuł przekonały mnie do spróbowania. Wcześniej miałam do czynienia tylko z L-Glutaminą. Myślę, że nie powiem nic nowego od moich przedmówców. Super wydajny i dobrze przyswajalny produkt. Faktem jest jedynie to, że aby poczuć różnice naprawdę trzeba znać swój organizm i wiedzieć czego można spodziewać się po danym suplemencie !
Ciekawy produkt dla mnie osobiście to totalna nowość. Do tej pory suplementowałem tylko l-glutaminę. Zobaczymy jakie będą efekty po sustaminie. Odezwę się po zjedzeniu dwóch paczek! Pozdro
Interesujący produkt jeżeli rzeczywiście bedzie działał lepiej od glutaminy to będę stałym kupującym! dam znać czekam na 1 puszkę