Szybka i tania wysyłka
60 dni na łatwy zwrot
99% zadowolonych klientów
Oficjalny sklep dystrybutora
Oficjalny sklep Amix Nutrition
Kontakt: tel1: 531 311 595,  tel2: 570 008 275
email: [email protected] 
100% Oryginalne suplementy

ṢZYBKI KONTAKT

531 311 595

570 008 275

Zamów do 14:00, a wyślemy jeszcze dzisiaj:

99,00  do darmowej dostawy

Kategorie (klik)

Białko Wołowe “BEEF” RANKING [TOP5] +nasza rzetelna opinia czy warto

białko wołowe - ranking

Obecnie, rynek suplementów białkowych oferuje imponującą różnorodność. Odeszły w przeszłość czasy, kiedy wybór w sklepie ograniczał się do pojedynczego rodzaju białka serwatkowego w postaci klasycznego koncentratu o smaku wanilii lub czekolady. Świat suplementów nieustannie ewoluuje, a firmy rywalizują w kreowaniu coraz to nowych wersji witamin, kreatyn, aminokwasów, a w szczególności – odżywek białkowych.

W dzisiejszym wpisie skoncentrujemy się na tej ostatniej kategorii, zwracając szczególną uwagę na białko wołowe. Przybliżymy jego charakterystykę, proces powstawania, a także porównamy go z klasycznymi białkami serwatkowymi. Przedstawimy również nasz ranking najlepszych białek wołowych, oparty na solidnych danych i obiektywnej ocenie.

Ostatnia aktualizacja wpisu: 21.01.2024r.

białko-wołowe-właściwości


Ranking Białko Wołowe Beef- nasze TOP 5

Wybieramy najlepsze białko wołowe.

Amix Monster Beef

białko-amix-monster-beef
białko-amix-monster-beef
ocena-białka-amix-monster-beef
ocena-białka-amix-monster-beef

Extrifit PeptiBeef

ocena-białka-extrifit
ocena-białka-extrifit

Scitec Hydrolyzed BEEF

scitec-hydrolized-beef

ocena-białka-wolowego-scitec-hydrobeef
ocena-białka-wolowego-scitec-hydrobeef

Amix Hydro Beef

amix hydro beef
amix hydro beef
ocena białka amix hydro beef
ocena białka amix hydro beef

MuscleMeds Carnivor

ocena białka carnivor
ocena białka carnivor

Jak powstaje białko wołowe? 

Białko wołowe pod wieloma względami jest produktem wyjątkowym i innowacyjnym, a to za sprawą technologii użytej do jego wyprodukowania. Mówimy tutaj o hydrolizie peptydu białka bydlęcego. Dzięki temu białka tego typu wyzbyte są wszelkich zanieczyszczeń, pozbawione są tłuszczu, cukru i węglowodanów. Mają bardzo wysokie stężenie białka w 100 g produktu i rewelacyjną przyswajalność. Przyglądając się opisom takich białek naszą uwagę przykuwają pewne sformułowania tj.:

  • hydroliza,
  • peptydy czy
  • profil aminokwasowy.

Czym jest hydroliza?

Pisząc najprościej – hydroliza białek jest procesem ich rozkładu, rozbiciem jego struktur na mniejsze elementy. Wykorzystuje się do niej enzymy, które rozkładają białka na mniejsze łańcuchy – tzw. Peptydy. To proces który naśladuje działanie naszego układu pokarmowego, trawi jedzenie na odpowednio małe cząsteczki – tak aby nasz organizm mógł je odpowiednio spożytkować, np. do budowania nowych włókien mięśniowych. (rozkład białek do pojedynczych aminokwasów.

hydroliza-proces
hydroliza-proces
proces-trawienia-białka
proces-trawienia-białka-w-żołądek

Peptyd natomiast powstaje w wyniku kondensacji miedzy grupą karboksylową i aminową ,takie połączenie nazywamy wiązaniem peptydowym. Reakcja odwrotna, czyli hydroliza, polega na rozerwaniu utworzonych wiązań peptydowych i odtworzeniu poszczególnych aminokwasów. Podsumowując, dzięki procesowi hydrolizy enzymatycznej białko ulega rozbijaniu długich łańcuchów peptydowych na krótsze. Dzięki temu nasz układ pokarmowy nie jest zbędnie obciążany, może szybciej strawić i przyswoić tego typu suplement. Białka wołowe poddane hydrolizie zawierają znikome ilości cukrów, węglowodanów i tłuszczy. Stężenie białka jest bardzo wysokie sięga 90% w suchej masie. Hydrolizaty białkowe to zdecydowanie najlepsza forma białek dostępnych na rynku suplementów.


Czym jest profil aminokwasowy?

Profilem aminokwasowym określa się ogólną wartość aminokwasów w produkcie. Prezentuję on aminokwasy egzogenne tzw. EAA – czyli takie, których organizm nie może sam syntezować samodzielne dlatego mauszą zostać dostarczone z pożywieniem. Aminokwasy endogenne, to takie które organizm może sam syntezować.

podział aminokwasów
podział aminokwasów

Jak działają aminowkasy?

Są podstawowym elementem budulcowym tworzącym białka, które wpływa na na prawidłowe działanie całego ciała. Wspomagają one budowę komórek, w tym komórek mięśniowych. Wykazują one działanie anaboliczne, i antykataboliczne, wpływają aktywująco na układ hormonalny, niektóre wspomagają na rozpad tkanki tłuszczowej, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, krwionośnego, odpornościowego

Wnioski? Jeżeli chcemy dobrać odpowiedni produkt w którym zawarte są aminokwasy, musimy zwrócić uwagę na aminogram (profil aminokwasowy) który znajduje się na etykiecie odżywki białkowej.  Właściwe proporcje proporcje aminokwasów wspierają procesy zachodzące w organizmie. Wspomagają budowę tkanki mięśniowej, hamują katabolizm jednocześnie przyspieszając anabolizm. Wspomagają odchudzanie, podnoszą siłę i wytrzymałość. Zmniejszają zmęczenie mięśni, przyśpieszają ich regenerację. Są kluczowe abyś mógł zbudować swoją wymarzoną sylwetkę.


Białko wołowe czy serwatkowe? Które wybrać

Jako, że białko wołowe jest stosunkowo nowym suplementem na rynku odżywek dla sportowców, a jego wpływ na organizm człowieka nie został tak szczegółowo przebadany, to w trakcie pisania tego artykułu udało nam się dotrzeć do kilku bardzo ciekawych prac naukowych – analizujących wpływ białka wołowego na organizm sportowca.

W pierwszej z prac oceniano wpływ spożywanego hydrolizatu wołowego, białka serwatkowego oraz węglowodanów na siłę maksymalną, skład ciała, obwody kończyny i grubość mięśni Czas trwania testów to 8 tygodni, trening siłowy Dwudziestu czterech aktywne fizycznych mężczyźni (po 8 na grupę) spożywało 20 g wybranego produktu, raz dziennie  (bezpośrednio po treningu lub przed śniadaniem).
Wyniki:

Beztłuszczowa masa ciała:

  • w grupie białka wołowego wzrost o 2%,
  • w grupie białka serwatkowego wzrost o 1.4%,
  • w grupie węglowodanów – brak zmiany

Pod względem przyrostu VMO – mięśnia obszernego przyśrodkowego uda:

  • w grupie białka wołowego wzrost o 11.1%,
  • w grupie białka serwatkowego wzrost o 12.1%,
  • w grupie węglowodanów wzrost o 6.3%

Tylko w grupie białka wołowego (11.2%) i węglowodanów (4.5%) odnotowano wzrost mięśnia dwugłowego ramienia, jednak nie w grupie białka serwatkowego (1.1%). Tylko w grupie białka wołowego zwiększyły się obwody ramienia (4.8%) i uda (11.2%).

Pod względem siły:

  • przysiady; wołowina wzrost o 21,6%,
  • przysiady; białko serwatkowe wzrost o 14,6%,
  • przysiady; węglowodany wzrost o 19.6%,
  • wyciskanie; wołowina wzrost o 15,8%,
  • wyciskanie; białko serwatkowe wzrost o 5.8%
  • wyciskanie; węglowodany wzrost o 11.4% (jednak nieistotny statystycznie)

białko wołowe czy serwatkowe


Pierwsze badania pochodzą z Journal of the International Society of Sports Nutrition. Matthew Sharp wraz ze współpracownikami oceniali wpływ suplementacji izolatem białka wołowego (BPI) I izolatem białek serwatkowych (WPI) na beztłuszczową masę ciała I siłę u osób ćwiczących siłowo. Próba była w pełni owiana tajemnicą i kontrolowana. Uczestniczyło w niej 30 osób, które przyjmowały 46g jednej bądź drugiej formy protein lub placebo (maltodekstryny) i wykonywały 3 sesje treningu siłowego i 2 sesje cardio w ciągu tygodnia. Badanie trwało 8 tygodni. Siłę maksymalną oceniano poprzez 1RM (powtórzenie z maksymalnym ciężarem) w wyciskaniu leżąc (góra ciała) i martwym ciągu (dół ciała). Analiza składu ciała wykonywana była za pomocą metody DXA. Suplementacja oboma preparatami przyniosła pozytywne rezultaty. Grupa przyjmująca białko wołowe uzyskała wzrost LBM na poziomie 5,7%, WPI natomiast 4,7%. Poziom tkanki tłuszczowej uległ obniżeniu w obu grupach (BPI 10,8%, WPI 8,3%), a siła maksymalna wzrosła niezależnie od interwencji (podaż BPI, WPI, placebo – maltodekstryny).

Kolejna praca to eksperyment pochodzący z  Journal of The American College of Nutrition (Impact Factor w roku publikacji 2,18). Wzięło w niej udział 24 triatlonistów. Suplementacja polegała na podaży 20g protein pochodzących z hydrolizatu białka wołowego, izolatu białek serwatkowych lub maltodekstryny (jako „czyste węglowodany”). Suplementy przyjmowane były potreningowo (w dni treningowe) lub przed śniadanie (w dni bez treningu). Autorzy chcieli ocenić wpływ suplementacji na wydolność, skład ciała i poziom ferrytyny, jako parametru odżywienia żelazem. Zaobserwowano, ze istotna statystycznie redukcja masy ciała wystąpiła tylko w grupie stosującej białko wołowe, z tendencją do utrzymania/przyrostu poziomu masy mięśniowej. Zaobserwowano także wzrost poziomu ferrytyny w grupie przyjmującej hydrolizat białka wołowego (117 vs. 150 ng/ml), co nie miało miejsca w pozostałych grupach. Wyniki skonkludowano w następujący sposób – suplementacja napoju białkowego opartego o zhydralizowane białko wołowe może przyczyniać się do zachowania masy mięśniowej ud i poprawy statusu odżywienia żelazem u triatlonistów.

W trzecim eksperymencie (The Journal of Strength & Conditioning Research, IF 3,0) oceniano wpływ suplementacji białkiem pochodzącym z serwatki (WPC), wołowiny (BPI) lub kurczaka (hydrolizat białka drobiowego – ChPI) na formę sportową i kompozycję sylwetki. Zrekrutowano 41 osób, które podzielono na 4 grupy: 3 „białkowe” i kontrolną, przyjmującą, jakże by inaczej, maltodekstryny (porcje każdej odzywki po 46g) – po treningowo lub o podobnej porze dnia w DNT. Okres eksperymentu obejmował 8 tygodni treningu siłowego, a ocenie poddawano skład ciała (DXA), siłę w 1RM (wyciskanie leżąc i martwy ciąg) i moc (rowerek stacjonarny). Zaobserwowano, ze każda z metod „wspomagania białkowego” doprowadziła do wzrostu beztłuszczowej masy ciała (nie odnotowano go w grupie placebo) oraz utraty tkanki tłuszczowej (j.w.). Istotna Poprawa siły wystąpiła w każdej grupie. Wynik niby przewidywalny – konsumpcja protein pochodzących z mięsa lub WPC wspomaga walkę o lepszą sylwetkę, jednak dający nam pewne wnioski praktyczne – białko wołowe po raz kolejny okazało się wcale nie gorsze od innych źródeł protein.


Zalety i wady białka wołowego

plusy

  • bardzo wysoka zawartość białka – w najlepszych produktach powyżej 90g na 100g produktu
  • nie zawierają alergenów tj. gluten i laktoza – dlatego są najlepszą alternatywą dla osób z nietolerancją białek pochodzenia  mlecznego (serwatkowych)
  • praktycznie zerowa zawartośc węglowodanów, cukru i tłuszczu
  • naturalnie występująca kreatyna
  • forma hydrolizy enzymatycznej gwarantuje natychmiatowe wchłanianie

minusy

  • proces hydrolizy powoduje że smak odżywek cechuje się delikatną goryczą
  • mniej korzystny rozkład aminokwasów BCAA i EAA w porównaniu do białek serwatkowych
  • często białka wołowe są droższe, niż inne suplementy białkowe

Białko wołowe – nasza opinia:

Hydrolizowane białko wołowe skutecznie konkuruje z białkami jajecznymi, serwatkowymi czy białkami roślinnymi. Wysoce zhydrolizowana formuła posiada dużą wartość biologiczną i sporą dawkę aminokwasów rozgałęzionych BCAA. Kolejny istotny aspekt to hydroliza enzymatyczna która pozbawia je tłuszczy nasyconych, laktozy, glutenu oraz cholesterolu. Proteiny w tej formie bardzo dobrze się wchłaniają i nie obciążają zbędnie układu pokarmowego. Białka wołowe to idealna alternatywa dla osób, które długo bazowały na jednej grupie białek chcących nieco zmienić profil aminokwasowy w celu urozmaicenia diety. To również opcja warta uwagi dla osób będących na diecie paelo, lub osób z nietolerancją laktozy. Pod względem zawartości aminokwasów, mogą jedynie ustępować, niektórym odżywkom z serwatki tj. izolat CFM, czy hydrolizat białka serwatki.


Referencje:

1.Naclerio F1, Seijo-Bujia M1, Larumbe-Zabala E2, Earnest CP3. Carbohydrates
Alone or Mixing With Beef or Whey Protein Promote Similar Training Outcomes in
Resistance Training Males: A Double-Blind, Randomized Controlled Clinical Trial.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28530448

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4595383/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28910233
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28399016
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628355/

Autor: Mgr Wychowania fizycznego Wojciech Drozdowidcz

  • Uniwersytet pedagogiczny – studia mgr kier. Wychowanie fizyczne
  • Uprawnienia instruktora fitness spec. Sporty siłowe
  • 10 letnie doświadczenie w sprzedaży suplementów diety i odżywek dla sportowców
  • Hokeista na poziomie ekstraklasy

30 Komentarzy

  1. Bardzo fajne białko z kreatynką i bcaa, Bardzo dobra rozpuszczalność i również jakość, mam nawet dwa smaki czekoladę i banana z truskawką 🙂 warto 🙂

  2. Najlepsze białko pod kątem budowania sylwetki 🙂 bardzo dobre smaki , próbowałem zresztą wszystkie i zawsze zmieniam smak jak zamawiam 🙂 glutamina i bcaa w składzie wszystko w jednym ! gorąco polecam 🙂

  3. Dla mnie najlepsze białko w okresie budowania masy. Bardzo smaczne szczególnie truskawka – banan dla mnie petarda 🙂 dodatkowo wzbogacone glutamina i kreatyną, na układ trawienny i siłę 😀 ! Wszystko w jednym polecam!

  4. Moje ulubione białko wołowe 🙂 jest bardzo smaczne, zresztą mam już każdy smak żeby sobie zmieniać. Ma bardzo dobry skład i jest jeszcze wzbogacone o glutaminę i kreatynę 🙂

  5. Najlepsze i bezkonkurencyjne białko wołowe wzbogacone o kreatynę która fajnie podnosi siłę i glutaminę która poprawia trawienie. A jeżeli chodzi o smak to truskawka banan jest dla mnie numer 1 !!!!! Polecam zamówić różne smaki i spróbować warto!

  6. Świetne białko wołowe podczas okresu budowania masy. Wzbogacone o bcaa, glutaminę i kreatynę mega naprawdę świetny skład! Czekoladowe jest bardzo pyszne polecam.

  7. Super białko na masę 🙂 już nie trzeba kupować osobno kreatyny i glutaminy bo te substancję są już zawarte w białku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *