Ceny białka – ważna informacja🔥

Szybka i tania wysyłka
60 dni na łatwy zwrot
99% zadowolonych klientów
Oficjalny sklep dystrybutora
Zamów do 14:00, a wyślemy jeszcze dzisiaj:
Kategorie (klik)

Dieta na masę PORADNIK jak nabrać masę+ 7 dniowy jadłospis dla każdego

Co znajdziesz w naszym poradniku DIETY NA MASĘ?

Wszystko co powinienieś wiedzieć na temat budowania masy mięśniowej. Dowiesz się co, i ile jeść na masę, ile kalorii spożywać aby uzyskiwać optymalne przyrosty, bez zbędnego zatłuszczania sylwetki. Wybierzemy najlepsze zestawy suplementów wspomagających rozbudowę masy. Dodatkowo załączamy 7 dniowy jadłospis – typowej rozpiski na masę, całkowicie za free (pkt. 29 w spisie treści poniżej). Skorzystaj ze spisu treści aby przejść do interesujących Cię tematów. Mocno zachęcamy do przeczytania całego wpisu, wiedza którą nabędziesz pomoże Ci uniknać błędów i przyspieszy Twoje efekty.

  • rozpiska diety na masę dla osób ważących 60-90kg,
  • praktyczne i sprawdzone wskazówki jak nabrać masę dobrej jakości, bez zbędnego zatłuszczania,
  • jadłospis na bazie tanich i łatwo dostępnych produktów,
  • bazę sprawdzonych suplmentów na rozbudowę masy [tylko te działające]
  • idealna dla każdego ektomorfika i nie tylko

ostatnia aktualuzacja wpisu: 08.12.2022r.

dieta-na-budowanie-masy


Kto może skorzystać z naszego poradnika?

Tutaj śmiało można stwierdzić, że nasz poradnik „diety na masę” nada się dla każdego. Wiadomo, że doświadczeni adepci sportów siłowych nie wyniosą z tego aż tak wiele, jednak zawsze warto się kształcić i poszerzać wiedzę, zwłaszcza że nad treścią pracowali dietycy, trenerzy personalni z ponad 10 letnim doświadczeniem, bazując na badaniach naukowych i literaturze medycznej.

Znacznie więcej zyskać mogą osoby średnio-zaawansowane i początkujące. Powiedziałbym wręcz, że zaznajomienie się z tym poradnikiem zaraz na początku swojej przygody z siłownią, może sprawić, że unikniesz wielu nieprzyjemności i nie zmarnujesz czasu na błędy. Pomimo, że pomyłki to najlepsza lekcja to znacznie lepiej wyjdziesz jeśli skorzystasz z błędów popełnionych przez innych. Podsumowując, jeśli zaczynasz swoją przygodę z siłownią, chcesz zbudować fajną sylwetkę – to warto poświęcić parędziesiąt minut na lekturę. Zachęcam też wszystkich bardziej zaawansowanych sportowców do skorzystania z tego kompendium wiedzy dotyczącego budowania masy mięśniowej.

Nie masz teraz czasu na przeczytanie całego wpisu? Pobierz wygodną wersję na telefon lub komputer. Kliknij  tutaj aby pobrać wpis w formie e-booka. 


 

 

Wstęp

Etap budowania masy to jeden z najlepszy z treningowych okresów. Nie oszukujmy się, przyjemnie jest podnosić coraz to większe ciężary i jednocześnie nie chodzić głodnym. Jednak samo budowanie mięśni musi być bardzo przemyślane, aby przyniosło optymalne rezultaty. Nie wystarczy jedynie jeść niezliczonych ilości jedzenia i trenować bez odpowiedniego planu – trzy, cztery razy w tygodniu. Do zbudowania masy mięśniowej będziesz potrzebować znacznie więcej. Zaczynając od przemyślanego planu treningowego przez zbilansowany jadłospis, po wsparcie suplementacyjne. 

rozwój-mięśni-czynniki
rozwój-mięśni-czynniki

 

Szukasz najlepszych suplementów i odżywek na masę? Zobacz bogatą ofertę gainerów i kreatyn od Amix Nutrition (kliknij w baner)

suplementy-i-odżywki-na-masę-amix


Założenia diety na masę

Odpowiednie odżywianie to czynnik, bez którego zbudowanie masy jest niewykonalne. Tym czynnikiem jest odpowiednia ilość jedzenia, a dokładniej jego wartość energetyczna. Zbudowania masy mięśniowej jest niemożliwe, jeśli nie dostarczymy organizmowi ilości energii przekraczającej jego normalne zapotrzebowanie. Jednak kwestia ilości kalorii w diecie to jedno. Co prawda dodatni bilans energetyczny zawsze zapewni Ci wzrost masy, ale Tobie chodzi o wzrost masy mięśni. Z tego właśnie powodu musisz zadbać o odpowiedni rozkład makroskładników oraz ilość białka zawartą w codziennym jadłospisie. No ale zacznijmy od początku i omówmy dokładnie kwestię bilansu energetycznego.

bilans-energetyczny
bilans-energetyczny

Czym jest bilans energetyczny i jak go dzielimy?

Bilans energetyczny, to tak naprawdę równowaga pomiędzy spożytymi kaloriami, (wartość energetyczną pożywienia określamy w kilokaloriach – kcal), a zapotrzebowaniem organizmu na energię. Bilans energetyczny to nic innego jak spożyte kalorie minus zapotrzebowanie energetyczne, o którym powiemy sobie nieco później. Z tego też wynika, że bilans energetyczny może być:

  • Ujemny bilans energetyczny to sytuacja, gdy dostarczamy mniej energii niż organizm potrzebuje. Określany jest również jako deficyt kaloryczny i jest niezbędny do redukcji tkanki tłuszczowej. Zmniejszona ilość energii pozwala organizmowi pozbyć się zbędnych kilogramów, jednak w ten temat zagłębimy się przy okazji e-booka związanego z redukcją.
ujemny bilans energetyczny
ujemny bilans energetyczny
  • Zrównoważony bilans energetyczny, czyli jak sama nazwa wskazuję – równowaga. Zero kaloryczne to moment, gdy spożywamy tyle kalorii ile organizm potrzebuje. Taka sytuacja pozwala nam skutecznie utrzymać masę ciała i jest bardzo optymalna dla zachowania zdrowia. Jest idealnym wyborem dla osób kompletnie początkujących ponieważ pozwala zarówno budować mięśnie, jak i tracić tkankę tłuszczową.
zerowy bilans energetyczny
zerowy bilans energetyczny
  • Dodatni bilans energetyczny to właśnie sytuacja, która powinna Cię interesować jeśli chcesz rozbudować muskulaturę. Jak pewnie się domyślasz, termin ten oznacza spożycie pokarmu o kaloryce większej niż potrzebuje organizm. Dzięki temu nadmiar energii może być spożytkowany do budowy masy. Podczas masy należy pamiętać, aby nie przekraczać pewnej bariery kalorii. Zbyt duża nadwyżka kaloryczna będzie prowadzić do nadmiernego tworzenia tkanki tłuszczowej, a w końcu najbardziej zależy Ci na mięśniach. Dlatego celuj w około 10-20% kcal więcej niż potrzebuje Twój organizm. A zaraz dowiesz się jak łatwo możesz obliczyć tą wartość.
dodatni bilans energetyczny
dodatni bilans energetyczny

ile kalorii na masę?

Zanim przejdziemy do sposobu obliczania zapotrzebowania energetycznego powiedzmy sobie – co się na niego składa. Energię wydatkowaną przez organizm dzieli się na podstawową przemianę materii, czyli:

  • PPM lub BMR (ang. Basal Metabolic Rate) oraz na
  • ponadprogramową przemianę materii – PPPM.

BMR to nic innego jak energia potrzebna organizmowi do utrzymania funkcji życiowych. Na PPM składa się około 60-70% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Ponadprogramowa przemiana materii to trzy odrębne elementy. Pierwszym z nich jest “NEAT”, który może pokrywać nawet 15% całkowitego zapotrzebowania. Wartość NEATu jest jednak bardzo indywidualna i zależna od wielu czynników. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wszelka aktywność poza treningowa. Składa się na nią dzienna ilość kroków, sposób spędzania wolnego czasu czy charakter wykonywanej pracy. Drugim czynnikiem wpływającym na bilans energetyczny jest TEF. Pod tym skrótem kryje się termiczny efekt pożywienia, który pokrywa od 6 do 10% zapotrzebowania kalorycznego. TEF to ilość energii potrzebna organizmowi na zmetabolizowanie dostarczonego pokarmu. Ostatni czynnik wpływający na zapotrzebowanie energetyczne jest EAT, czyli nasz ukochany trening. Niestety, trening siłowy nie spala tak dużo kalorii jak mogłoby się wydawać, z tego też powodu EAT to około 5% zapotrzebowania.

zapotrzebowanie-kaloryczne
zapotrzebowanie-kaloryczne

Swoje zapotrzebowanie kaloryczne łatwo obliczysz w kilka sekund, dzięki wygodnym kalkulatorom online.


 

 

Makroskładniki – białko, węglowodany i tłuszcze

Policzyłeś swoje zapotrzebowanie energetyczne i wiesz ile masz jeść kilokalorii dziennie. Jednak żaden wzór nie wyliczy za Ciebie proporcji niezmiernie ważnych makroskładników, którym poświęcimy stosunkowo dużo czasu. Jeśli użyłeś internetowego kalkulatora to nie ciesz się zawczasu. Podział makroskładników, który Ci zaproponowano możesz wyrzucić do kosza, oczywiście jeśli liczysz na postępy treningowe. No ale przejdźmy do rzeczy. Wyróżniamy trzy główne makroskładnik:

  • białko
  • węglowodany
  • tłuszcze

Razem tworzą jedną, zwartą całość. Kompozycja makroskładników określa wartość energetyczną pokarmu. Kaloryka makroskładników prezentuje się w następujący sposób:

makroskładniki-kalorie
makroskładniki-kalorie

 

Teraz pozostaje jeszcze kwestia odpowiedniego rozmieszczenia makroskładników w diecie. Pomimo, że jest to kwestia indywidualna, to za uśrednione wartości, które wspierają rozwój masy mięśniowej uznaje się:

  • Białko 1,6g – 2g na kilogram całkowitej masy ciała.
  • Tłuszcze pomiędzy 20 a 30% całej dziennej podaży kalorii.
  • Węglowodany reszta zapotrzebowania, zazwyczaj w okolicach 50-60% kalorii.

Jako przykład posłuży nam mężczyzna w wieku 25 lat, ważący 80 kilogramów przy 175 centymetrach. Nasz model trenuje siłowo około 4-5 razy na tydzień, a jego aktywność poza treningowa jest bardzo przeciętna. Zero kaloryczne (zerowy bilans energetyczny) takiej osoby będzie wynosić około 3000 kcal. Jeśli chodzi o rozkład makroskładników, to wyglądałby on następująco:

  • białko – 160g (80 kg masy ciała x2)
  • tłuszcze – 80-100g (około 25% zapotrzebowania energetycznego)
  • węglowodany – 365-410g (pozostała ilość kalorii)

Jeśli chcesz zbudować masę  musisz zwiększyć ilość kalorii o 10-20%, które najlepiej dołożyć z węglowodanów. Jeśli nasz model chce odrobinę urosnąć, to powinien jeść pomiędzy 3300 a 3600 kcal każdego dnia.


 

 

Jak wygodnie liczyć kalorie?

Wiesz ile będziesz jadł i jak rozłożyć poszczególne makroskładniki. Teraz pewnie zastanawiasz się jak masz ogarnąć liczenie jedzenia i boisz się, że sobie nie poradzisz. Jednak nie ma powodu do obaw. W dzisiejszych czasach jest pełno aplikacji, które policzą kalorie za Ciebie. Ja osobiście najbardziej polecam aplikację Fitatu, która śmiga zarówno na telefonach z Androidem jak i iOSem.

Znajdziesz tam bardzo dużą bazę produktów z możliwością dodawania własnych pozycji i bardziej skomplikowanych potraw. Do tego dochodzi szybkie skanowanie produktów za pomocą kodów kreskowych. Nie jest to reklama sponsorowana, zwyczajnie polecam Fitatu, ponieważ sam z powodzeniem korzystam z tej aplikacji od dawien dawna. Apka ma oczywiście swoje minusy, ale daje możliwość wygodnego i szybkiego kalkulowania spożywanych kalorii.


 

Jak ważyć jedzenie?

Ostatnia rzecz związana z liczeniem jedzenia, która będzie potrzebna Ci do utrzymania kalorii na odpowiednim poziomie. Kwestia ważenia jedzenia jest bardzo prosta. Jest bowiem jedna podstawowa zasada, której należy się zawsze trzymać. Mianowicie – jedzenie ważymy przed obróbką termiczną. To bardzo istotny czynnik, który pozwoli Ci zachować powtarzalność w swojej diecie. I właśnie ta powtarzalność jest zasadą numer dwa. Mam tu na myśli nie zmieniane pewnych nawyków. Przykładowo, jeśli ważysz banana ze skórką i twoja waga reaguje odpowiednio, to się tego trzymaj. Staraj się ważyć jedzenie w miarę możliwości jednak nie załamuj się jeśli to nie będzie możliwe. Nie zabieraj ze sobą wagi kuchennej i nie odmawiaj babci obiadu, zwłaszcza jeśli jesteś na masie.


 

Białko w diecie na masę

Teraz możemy śmiało przejść do szczegółowego omówienia białka, tłuszczy i węglowodanów. Każdy z makroskładników twojej diety pełni inną funkcję, jednak razem tworzą niezbędną całość. Dlatego tak ważny jest odpowiedni balans w codziennej diecie.

Czym jest białko i za co odpowiada?

Mianem białka określamy wielkocząsteczkowe biopolimery. Są zbudowane z reszt aminokwasowych połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Białko jest podstawowy budulcem tkanek w organizmie żywym, włączając w to tkankę mięśniową. Oczywiście nie jest to jedyna funkcja białka, ale o tym porozmawiamy trochę później. Białko potrzebne do budowania masy mięśniowej powinno być pełnowartościowe. Termin ten oznacza, że białko musi zawierać wszystkie aminokwasy białkowe (α-aminokwasy), których jest łącznie 20. Aminokwasy białkowe można podzielić na aminokwasy egzogenne tzw. EAA i aminokwasy endogenne.

podział aminokwasów
podział aminokwasów

Te pierwsze nazywane są również aminokwasami niezbędnymi (często spotykane w suplementach diety jako EAA ang. Essential Amino Acids) i nie mogą być naturalnie produkowane przez organizm. Wysoka podaż EAA jest bardzo ważna podczas budowania masy mięśniowej, jak i redukcji tkanki tłuszczowej. Do białkowych aminokwasów egzogennych zalicza się Leucyna, Walina, Izoleucyna, Fenyloalanina, Tryptofan, Histydyna, Lizyna, Metionina i Treonina.

Aminokwasy endogenne to dla kontrastu związki, które mogą być produkowane przez organizm samodzielnie. Jednak ich produkcja jest uzależniona od stężeń innych aminokwasów i substancji, dlatego lepiej zadbać o podaż pełnowartościowego białka. Białka pełnią szereg niezmiernie ważnych funkcji w organizmie. Są głównym faktorem odpowiedzialnym za kontrolę wzrostu i budowę tkanek. Pełnią bardzo ważną funkcję transportową, między innymi hemoglobiny, i pomagają w magazynowaniu istotnych substancji. Białka są niezbędne do regulacji i produkcji hormonów i procesów genetycznych. Uczestniczą w wytwarzaniu hormonu wzrostu czy insuliny.

ile białka na masę?

Znasz ilość białka w swojej codziennej diecie, jednak powiedzmy sobie dlaczego powinieneś go jeść właśnie tyle i jak to robić. Dzienna podaż białka nie powinna być niższa niż 0,9 g na każdy kilogram masy ciała. Są to zalecenia Instytutu Żywności i żywienia i dotyczą każdego człowieka. Sytuacja jednak ma się zgoła inaczej u osób aktywnych fizycznie, zwłaszcza u sportowców, których celem jest transformacja sylwetki. Osobiście polecam ustalić podaż białka na poziom wspomnianych wcześniej – 2g. Jednak zwiększenie syntezy białek mięśniowych, która potrzebna jest do rozbudowy mięśni, zachodzi już w przedziale 1,3-1,8g. na każdy kilogram masy ciała. Badania mówią również, że podaż na poziomie 1,8-2g może być nawet efektywniejsze, zwłaszcza w temacie ochrony mięśni podczas deficytu kalorycznego i odchudzania.

zapotrzebowanie na białko

Najlepszym sposobem na codziennie spożycie białka jest dostarczanie jego równych ilości 3-5 razy dziennie, (pomijając specjalne metody odżywiania tj. intermittent fasting). Pozwoli to zmaksymalizować syntezę białek mięśniowych. Osobiście polecam spożywać około 30-40g, białka w każdym posiłku, co z czasem stanie się nieodłącznym nawykiem. Nie jest to regula która musisz przestrzegać co do grama. Teraz pewnie zastanawiasz się jak ty masz zjeść tak dużo białka. Ale tutaj też nie ma się czym przejmować. Obecnie źródłem białka nie musi być jedynie pierś z kurczaka, chodź dalej jest jednym z topowych produktów. Najlepiej urozmaicać swoją dietę i korzystać z szerokiej gamy produktów.

Dzięki temu jedzenie Ci się nie znudzi, a to bardzo podczas budowania masy mieśniowej. Korzystaj z różnych rodzajów mięsa i ryb. Jeśli chodzi o te ostatnie, nie ograniczaj się jedynie do tuńczyka z puszki. Nie bój się nabiału w swojej diecie, zwłaszcza jeśli nie masz problemów z laktozą. Korzystaj z twarogu i jogurtów o wysokiej zawartości białka, tutaj chodzi głównie o popularne i bardzo smaczne jogurty typu Skyr. Nie zapomnij o jajkach, jednak nie przesadzaj z ich ilością. Oczywiście spożycie białka zwierzęcego, to nie jedyne wyjście na jego dostarczenie, chodź należy pamiętać, że cechuje je lepszy aminogram. Jeśli jednak preferujesz dietę roślinną, to sięgaj po tofu i warzywa strączkowe. Warto też pomyśleć nad białkiem roślinnym, który będzie wygodną i smaczną formą uzupełnienia białka dla wegan i wegetarian.  Zachęcam do tego również prawdziwych mięsożerców. Jeden czy dwa posiłki roślinne nie sprawią, że stracisz męskość a pomożesz planecie i poszerzysz horyzonty kulinarnie. Poza tradycyjnym pożywieniem warto wspomagać swoją dietę odżywkami białkowymi. Sięgaj po najlepsze białka Amix Nutrition, które obszernie omówimy w rozdziale poświęconym suplementom.

źródła-białka-w-diecie
źródła-białka-w-diecie

 

 

Tłuszcz w diecie na masę i ich rola

Niedoceniane, pomijane i kojarzone z przybieraniem na tkance tłuszczowej. Nawet w dzisiejszych czasach można spotkać się ze stwierdzeniem, że jedzenie tłuszczów prowadzi do przyrostu tkanki tłuszczowej. Ty już bardzo dobrze wiesz, że jedynym faktorem realnie wpływającym na masę ciała jest bilans energetyczny. Jako dowód można podać szereg badań naukowych, gdzie porównywano zachowanie organizmu na dietach typu “high carb” z dietą ketogeniczną (model żywienia, w którym tłuszcze stanowią około 60-70% kalorii). Wyniki jasno mówią, że różnica w wadze wynika jedynie w przypadku różnicy w kaloryce. Przejdźmy do rzeczy i powiedzmy sobie kilka słów na temat tłuszczy. Określamy w ten sposób grupy lipidów, kwasów tłuszczowych i estrów glicerolu. Tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie ani rozpuszczalnikach polarnych, większość z nich jest całkowicie bezwonna. Ich masa jest znacznie mniejsza od wody, a odczyn kwasowy obojętny. Tłuszcze występują naturalnie w wielu pokarmach. Jeśli chodzi o ich strukturę, te zwierzęca zazwyczaj występują jako ciało stałe, a roślinne pod postacią cieczy. Tłuszcze dzielimy na:

  • nasycone
  • nienasycone

Podział ten zależy od ilości podwójnych wiązań. Tłuszcze nasycone nie posiadają żadnego podwójnego wiązania, a nienasycone ich różną ilość. Właśnie te drugie, czyli, tłuszcze nienasycone, dzielimy następnie na jednonienasycone (1 wiązanie podwójne) i wielonienasycone (więcej niż 1 wiązanie podwójne). Tłuszcze pełnią szereg ważnych ról w organizmie człowieka. Dostarczają dużo energii ze względu na stosunkowo wysoką kaloryke. Tłuszcze pozwalają na wchłanianie niezbędnych witamin (A, D, E, K), które się w nich rozpuszczają. Do tego są niezbę do utrzymania gospodarki hormonalnej na odpowiednim poziomie z uwagi na ich wpływ na produkcję hormonów tkankowych.

 

Jakie tłuszcze w diecie spożywać

Wiesz, że każdy gram tłuszczów pokrywa wartość energetyczną 9 kcal. Wiesz też, że optymalną ilością tłuszczy w diecie to około 30% zapotrzebowania energ. No ale jakie tłuszcze wybrać? Odpowiedź to tłuszcze nienasycone. Właśnie te tłuszcze będą znacznie lepsze dla naszego zdrowia, chodź są znacznie mniej popularne od tłuszczy nasyconych. Te ostatnie, które powinny być małą cząstką twojej diety, występują głównie w tłustych mięsach i produktach z nich wytworzonych. Najpopularniejszymi źródłami tłuszczów nasyconych jest smalec, masło, tłuste mięso i olej palmowy, przez co są często dodawane do wielu słodyczy. Nadmierne spożycie tłuszczów nasyconych może być negatywne dla zdrowia organizmu, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego. Dlatego musisz skupić się na dostarczaniu, zdrowych i wspierających twój organizm, tłuszczów nienasyconych. Te, jak już wiesz, dzielą się na:

  • jednonienasycone i
  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Ta pierwsza grupa jest powszechne reprezentowana przez kwasy omega-9, których doskonałym źródłem jest oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Drugi reprezentant nienasyconych kwasów tłuszczowych jest często określany jako niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Kwasy te należą do 2 grup – omega-3 i omega-6. Najlepszymi źródłami wielonienasyconych kwasów tłuszczowych są tłuste ryby, algi, olej lniany czy olej z pestek winogron. Jeśli chodzi o wybór produktów dostarczających tłuszcze, najlepiej bazować właśnie na rybach oraz zdrowych olejach. Do tego warto wzbogacić swoją dietę o różnorodne orzechy czy awokado.

źródła tłuszczu w diecie
źródła tłuszczu w diecie

 

 

Węglowodany – klucz do sukcesu w budowaniu masy

Ostatni z wielkiej trójki, ale na pewno nie mniej ważny niż swoi poprzednicy. Węglowodany są często bardzo źle postrzegane przez społeczeństwo. Co prawda nie aż tak jak tłuszcze, jednak również utożsamia się je z przybieraniem na wadze. Niestety takie głosy chyba nigdy nie ucichną, ludzie nie mogą pogodzić się z tym, że jedzą za dużo więc wymyślają coraz to nowe historie. No ale Ty nie możesz bać się węglowodanów, zwłaszcza jeśli chcesz zbudować masę. Wręcz powiedziałbym, że musisz się w nich zakochać, a co najmniej zaprzyjaźnić. Tak, jestem zwolennikiem diet “high carb”. Jak każdy sportowiec, chce poprawiać swoje wyniki, a taki efekt pozwalają mi uzyskać węglowodany. Bo właśnie węglowodany nazywamy paliwem dla mięśni.

No ale czym tak właściwie jest ten makroskładnik? Węglowodany, zwane również sacharydami, to organiczne związki chemiczne, które składają się z atomów węgla, wodoru i tlenu. Proporcja atomów wygląda w ten sposób, że na każdy atom węgla przypadają dwa atomy wodoru i jeden atom tlenu. Węglowodany dzieli się na dwie główne grupy. Pierwszą z nich są monosacharydy, czyli:

  • węglowodany proste – Określa się je w ten sposób, ponieważ nie ulegają one hydrolizie na żadne prostsze węglowodany.

 

  • węglowodany złożóne  – Drugą grupą są sacharydy złożone, które w przeciwieństwie do tych prostych, mogą być przekształcone w prostsze węglowodany. Sacharydy złożone dzieli się dodatkowo na oligosacharydy (od 2 do 10 połączonych monosacharydów) i polisacharydy (powyżej 10 połączonych monosacharydów). Węglowodany są powszechnie określane jako cukry. Jeśli chodzi o rolę węglowodanów to tutaj chciałbym skupić się na ich działaniu energetycznym. Jest to najistotniejszy element z uwagi na to, że przecież uprawiasz sport. W końcu węglowodany to nic innego jak glukoza, nawet jeśli nie w czystej postaci to na skutek procesu trawienia. A właśnie glukoza, czy to w wolnej postaci czy w formie glikogenu mięśniowego, jest najlepszym źródłem energii. Dotyczy to zarówno mózgu jak i mięśni. Pozwolą Ci na trening o wyższej intensywności i poprawi jakość wykonywanych ćwiczeń, zwłaszcza jeśli wysiłek będzie długotrwały

 

Jakie węglowodany w diecie

Węglowodany znajdziesz w bardzo wielu różnych produktach spożywczych. Jest ich pełno zarówno w żywności przetworzonej jak i całkowicie naturalnej. Można śmiało powiedzieć, że przeciętny Kowalski opiera swoją dietę o węglowodany. W końcu znajdziesz je w pieczywie, ziemniakach, panierce od schabowego czy piwie. Oczywiście bazując na tradycyjnym modelu żywieniowym również dostarczysz odpowiednią ilość węgli. Jednak kluczem do sukcesu jest ich odpowiedni rozkład i dobór. Tutaj mam na myśli głównie porcjowanie węglowodanów okołotreningowo, a nawet podczas jego trwania. Węglowodany warto zawrzeć zarówno w posiłku przed treningiem jak i w tym, który zjesz zaraz po. Przedtreningowe węglowodany najlepiej spożywać pod postacią cukrów prostych. Spowoduje to szybki skok poziomu glukozy, dzięki czemu będziesz mógł trenować znacznie intensywniej. Przed trenigiem idealnie sprawdzi się odżywka typu VITARGO, po której wachania cukru w organizmie są nieco mniejsze, a dostarcza nam łatwo przyswajalne węglowodany i dużą dawkę energii na trening. Jeśli chodzi o węglowodany po treningu, tutaj proponuję produkty zawierające cukry złożone. Świetnie sprawdzą się odżywki na masę typu GAINER, z dużą zawartością białka i dobrych węglowodanów. Wyjątkiem są osoby trenujące 2 razy dziennie, wtedy lepiej sprawdzą się węglowodany proste.

podział węglowodanów w diecie
podział węglowodanów w diecie

Spożycie węgli po treningu pomaga Ci odbudować zużyte rezerwy glikogenu, dzięki czemu twoje mięśnie będą gotowe do pracy znacznie szybciej. Jeśli chodzi o źródła węglowodanów, to naprawdę jest w czym wybierać. Zaczynając na konwencjonalnych źródłach takich jak ryż, kasza, ziemniaki czy płatki owsiane przez owoce po bardziej przetworzone, chodź wcale nie takie złe, produkty. Oczywiście w twojej diecie powinny przeważać produkty nieprzetworzone, zawierające głównie węglowodany złożone, oraz warzywa. Nie znaczy to, że nie możesz sięgnąć po produkty odpowiednio spreparowane, zwłaszcza podczas masy, gdy spożycie kolejnego woreczka ryżu jest ciężkie dla psychiki. Dlatego nie bój się włączać do swojej diety produktów przetworzonych, oczywiście w odpowiedniej proporcji.

Pamiętaj, że najważniejsze w tym wszystkim jest zdrowie, dlatego w swojej puli węglowodanów staraj się zawrzeć przynajmniej 400g owoców i warzyw dziennie. Chodź znacznie lepiej będzie, jeśli poziom ten wzrośnie do 800g, ale o tym jeszcze porozmawiamy. No ale wracając do tematu, Twoimi źródłami węglowodanów w diecie powinny być wszelkiego rodzaju kasze, ryż, ziemniaki, bataty, warzywa, płatki zbożowe i owoce. Jako dodatek możesz stosować różnego rodzaju płatki śniadaniowe, wafle czy nawet żelki. Jednak pamiętaj żeby nie przesadzać z żywnością przetworzoną i skupić się na trzymaniu względnie zdrowej i optymalnej diety.

żródła węglowodanów w diecie

 

 

Warzywa i owoce w diecie

Często pomijane, zwłaszcza w diecie na mase. Pomijane nielubiane a tak różnorodne i tak ważne. A co jeśli powiem Ci, że jedna porcja warzyw dziennie zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci? Nie przekonuje Cię? Nawet jeśli ta jedna porcja to równowartość 80g? Tak, już tak znikoma ilość warzyw i owoców zmniejsza ryzyko śmierci o 5%. I nie są to dane wyssane z palca. Wszystkiego dowodzi bardzo obszerna metaanaliza ponad 95 badań, które prowadzono na ponad 2 milionach osób na całym świecie.

Jednak korzystne właściwości warzyw i owoców względem długości życia nie kończą się na tej jednej porcji. WHO, czyli Światowa Organizacja Zdrowia, zaleca spożywać przynajmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, co daje nam 400g. Już to może przekształcić 5% w nawet 30%. Myślę, że to powinno Cię już przekonać do jedzenia warzyw i owoców, no może chociaż odrobinę. To 400g powinno być twoim minimum ale za cel postaw sobie 800g warzyw i owoców dziennie. Wyobraź sobie, że spożycie takiej ilości warzyw i owoców mogłoby uchronić przed śmiercią około 7,8 milionów ludzi rocznie. Tylko nadmienie, że 800g warzyw i owoców to równowartość dwóch dużych jabłek, średniej wielkości pomidora i pół przeciętnej papryki. A jak chcesz podejść do sprawy prościej, ale naprawdę nie gorzej, to jedna duża paczka warzyw na patelnię.

Tak wygląda porcja warzyw i owoców 800g

porcja warzyw i owoców w diecie
porcja warzyw i owoców w diecie

Warzywa i owoce to doskonały dodatek do diety. Bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Do tego warzywa i owoce są niskokaloryczne i w większości przypadków naprawdę smaczne. Staraj się dodawać je do każdego spożywanego posiłku. Dbaj o różnorodność warzyw i owoców na swoim talerzu. Nie będę tutaj wymieniał, które warzywa i owoce warto jeść, bo warto jeść wszystkie. Tutaj kwestia jest całkowicie indywidualna, jednak warto dbać o różnorodność. Warzywa i owoce są z reguły niskokaloryczne, sprawa ta ma się trochę inaczej w kontekście bananów, które mają stosunkowo dużo kalorii. Jednak nie traktuj tego jako minus.

Banany doskonale sprawdzą się, jako dodatek do posiłku przedtreningowego, dostarczając Ci zróżnicowane węglowodany w solidnej dawce energii. Warto również nadmienić, że ziemniaki nie zaliczają się do dziennego bilansu warzyw i owoców, co nie wyklucza, że są doskonałym źródłem węglowodanów i dobrym elementem zbilansowanej diety. Dlatego zadbaj o swoje zdrowie bo to pomoże Ci zbudować wymarzoną masę mięśniową i cieszyć się nią długie lata. Dostarczenie odpowiedniej dawki węglowodanów pozwoli Ci na trening o znacznie wyższej intensywności i poprawi jakość wykonywanych ćwiczeń, zwłaszcza jeśli wysiłek będzie długotrwały. A jak się domyślasz, lepszy trening przyczyni się do rozwoju masy mięśniowej. Dodatkowo, węglowodany pełnią rolę transportera, pomagają w budowie tkanek czy wpływają na krzepnięcie krwi.

gdzie przechowywać warzywa i owoce
gdzie przechowywać warzywa i owoce

Zobacz nasze naturalne witaminy z warzyw i owoców:


 

 

Błonnik pokarmowy

Równie często pomijany i bardzo mocno związany z warzywami i owocami. Błonnik to element, o którym zapominamy niezwykle często w codziennej diecie. Albo kompletnie nie zwraca się na niego uwagi albo nie liczy z jego wagą. A można śmiało powiedzieć, że odpowiednie spożycie błonnika jest jednym z fundamentów budowania masy mięśniowej. Pewnie teraz jesteś stosunkowo zdziwiony i zastanawiasz się dlaczego? No ale masz pojęcie czym tak naprawdę jest ten błonnik? Jeśli nie, to już postaram Ci się wszystko wyjaśnić. Błonnik pokarmowy to określenie dla grupy różnorodnych substancji, głównie pochodzących z roślin. Ich specjalną właściwością jest to, że nie ulegają trawieniu pod wpływem enzymów układu pokarmowego. Błonnik dzielimy na:

  • rozpuszczalny w wodzie
  • nierozpuszczalny w wodzie

Następnie dzielimy go na błonnik pokarmowy (pochodzący z produktów spożywczych) i błonnik funkcjonalny (zawarty w suplementach diety). Pomimo, że błonnik nie ulega trawieniu to dostarcza energię. Przyjmuje się, że każdy 1g błonnika to równowartość 2 kcal. Jeśli chodzi o dzienną ilość błonnika, która powinieneś jeść, to wynosi ona pomiędzy 20 a 40g. Innym dobrym sposobem na obliczenie ilości błonnika w diecie jest 17g na każde spożywane 1000 kcal. Jednak pomimo to, nie traktuj błonnika jako oddzielnego makroskładnika. Jest on w większości przypadków zawarty w węglowodanach i uwzględniony w kaloryce. Jednak w miarę możliwości zwracaj uwagę na jego ilość w pożywieniu. Pomoże Ci to utrzymać prawidłowy poziom trójglicerydów i cholesterolu. Błonnik jest odpowiedzialny za rytm i jakość wypróżnień oraz pełni rolę prebiotyku. Właśnie z tej racji ma ogromny wpływ na zdrowie twoich jelit i ich florę bakteryjną. Wiesz już jak ważne jest jedzenie w kwestii budowania masy mięśniowej, a to właśnie jelita odpowiadają za jego odpowiednie wykorzystanie.Dlatego spożycie błonnika może pozytywnie wpłynąć na rozbudowę mięśni, a już na pewno wspomoże Twoje zdrowie. Przy spożywaniu wysokich ilości błonnika nie zapomnij o odpowiednim nawodnieniu.

Zobacz polecany suplemente błonnik w tabletkach


 

 

Ile płynów pić podczas diety

Ostatnia kwestia związana z żywieniem, którą pragnę poruszyć w tym e-booku. Odpowiednie nawodnienie jest niezbędne. I tutaj nie ma dyskusji. Spożycie odpowiedniej ilości płynów jest konieczne do zachowania sprawności mózgu i mięśni. W końcu nasze ciało to w około 60% woda. A ta codziennie jest wydalana wraz z moczem, kałem czy potem, którego wydzielanie kontroluje podwzgórze. Woda reguluje temperaturę ciała i pomaga utrzymać prawidłową objętość krwi.

Ma również wpływ na skurcze mięśni i transport niezbędnych składnikówodżywczych. Do tego wszystkiego większość różnych reakcji chemicznych związanych z metabolizmem, zachodzi w środowisku wodnym. No ale dalej myślisz ile masz pić dziennie wody? Normy EFSA, czyli Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności, wynoszą 2,5l dla dorosłego mężczyzny i 2l dla dorosłej kobiety. Jednak wartości te należy potraktować za absolutne minimum.

ile-wody-należy-pić
ile-wody-należy-pić

Innym, lepszym sposobem jest obliczenie dziennego zapotrzebowania na płyny na podstawie spożywanych kalorii lub masy ciała. Przyjmij, że musisz spożywać 1 ml płynów na 1 spożywaną kcal. Innym sposobem jest pomnożenie masy ciała przez 35 ml płynów. No ale pomimo tego nie możesz mieć pewności czy spożywana ilość wody jest prawidłowa. I tutaj z pomocą przychodzi obserwacja własnego moczu. Jeśli jest on przezroczysty, to prawdopodobnie pijesz zbyt dużo wody, a jeśli zbyt ciemny za mało. Powinieneś dążyć do lekko żółtej, przezroczystej barwy. Pamiętaj, że w tym wszystkim chodzi o całkowitą ilość płynów. A do niej nie zalicza się tylko butelkowana woda, którą spożywasz ale wszelkiej maści napoje jak i pożywienie.

Jednak za główne źródło płynów należy traktować wodę, najlepiej wysoko zmineralizowaną, ponieważ źródlana może wypłukać składniki mineralne. A naprawdę warto zadbać o odpowiednie nawodnienie, zwłaszcza jeśli intensywnie trenujesz. Odwodnienie o równowartości 2% masy ciała może zauważalnie obniżyć performance na treningu. Do tego może być przyczyną nudności, wymiotów czy biegunki. Odwodnienie prowadzi do zwiększenia temperatury ciała i zwiększenie gęstości krwi. Wszystko to prowadzi do upośledzenie rozpadu i wykorzystania glikogenu, co ma bezpośredni wpływ na pracę mięśni. W momencie kiedy trenujesz intensywnie, ilość treningów w tygodniu przekracza 5,6 sesji, lub same treningi są stusunkowo długie (powyżej 2h) możesz pomyśleć nad stosowanie preparatu typu izotonik. Zapewni Ci odpowiednie nawodnienie i dostarczy soli mineralnych i elektrolitów, poprawiając możliwości kondycyjne i wytrzymałościowe. Dbaj o odpowiednie spożycie wody, zwłaszcza podczas aktywności fizycznej.


 

 

Dieta na masę DARMOWA – tygodniowy jadłospis 3000kcal

No to teraz wiesz już naprawdę wszystko odnośnie diety w budowaniu masy. Czas żebyś wykorzystał swoją wiedzę w praktyce. Ale żeby wszystko było dla Ciebie łatwiejsze, pragnę zaprezentować Ci przykładowy jadłospis na cały tydzień! Jeśli chodzi o wartość energetyczną diety, będzie ona oscylować w granicach 3000 kcal. Zastosujemy moją ulubioną częstotliwość posiłków, czyli będziemy jeść 4 razy w ciągu dnia. Wydaje się to być najbardziej optymalną opcję pod względem praktyczności i najnowszych zaleceń dietetycznych. Jadłospis postaram się oprzeć na prostych produktach, które możesz dostać w każdym sklepie. Nie będzie tutaj szczególnie wyszukanych potraw z uwagi na to, że sam nie umiem wybitnie gotować.

dzień 1 dieta na masę
dzień 1 dieta na masę
dzień 2 dieta na masę
dzień 2 dieta na masę
dzien-3-dieta-na-masę
dzien-3-dieta-na-masę
dzień 4 dieta na masę
dzień 4 dieta na masę
dzien-5-dieta-na-masę
dzien-5-dieta-na-masę
dzień-6-dieta-na-masę
dzień-6-dieta-na-masę
dzień-7-dieta-na-masę
dzień-7-dieta-na-masę
lista-zakupów-do-diety-na-masę
lista-zakupów-do-diety-na-masę

Szukasz najlepszych suplementów i odżywek na masę? Zobacz bogatą ofertę gainerów i kreatyn od Amix Nutrition (kliknij w baner)

suplementy-i-odżywki-na-masę-amix


 

Suplementy i odżywki AMIX powstają z wykorzystaniem najnowszych technologii i w wielu przypadkach są unikatowe. Zestawy suplementów tworzymy z myślą o Tobie. Jeśli bierzesz zwykły monohydrat kreatyny, to prawda że Twoje efekty będą dobre, ale jeśli połączysz to z odpowiednią dawką węglowodanów, białka czy urozmaicisz o dodatkową kreatynę HCL to wtedy uwolnisz swój prawdziwy potencjał, a progress będzie ogromny.

 

Zestaw suplementów na masę

Zestawy suplementów i odżywek to mieszanki popularnych produktów, które połączone ze sobą maksymalizują Twoje efekty. Nasza wiedza i doświadczenie pozwala nam dobierać odpowiednie suplementy dla każdego, tworząc gotowe zestawy skupiliśmy się na synergii pomiędzy poszczególnymi suplementami w celu zwiększenia efektów i wykorzystaniu ich całkowitego potencjału. Przygotowaliśmy 3 opcję, tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Więcej informacji o każdym zestawie znajdziesz klikając w obrazek (przejdziesz do sklepu).

zestaw-standard-amix
kliknij aby przejść do sklepu

 

zestaw suplementów na masę amix PODSTAWOWY
zestaw suplementów na masę amix PODSTAWOWY
dzień-treningowy-dawkowanie-suplementów-amix
dzień-treningowy-dawkowanie-suplementów-amix
dawkowanie w dzień bez treningowy suplementy na masę amix
dawkowanie w dzień bez treningowy suplementy na masę amix

 

 

zestaw-na-masę-premium
kliknij aby przejść do sklepu

suplementy-na-masę-dla-średniozaawnsowanych
suplementy-na-masę-dla-średniozaawnsowanych
dawkowanie-suplementów-na-masę-w-dzień-treningowy
dawkowanie-suplementów-na-masę-w-dzień-treningowy
dawkowanie-suplementów-na-masę-w-dzień-beztreningowy
dawkowanie-suplementów-na-masę-w-dzień-beztreningowy

 

 

zestaw-na-masę-vip
kliknij aby przejść do sklepu

zestaw-suplementów-na-rozbudowe-mięsni
zestaw-suplementów-na-rozbudowe-mięsni
dawkowanie-supli-na-miesnie
dawkowanie-supli-na-miesnie
dzień-treningowy-dawkowanie-suplementów-
dzień-treningowy-dawkowanie-suplementów

Nie masz teraz czasu na przeczytanie całego wpisu? Pobierz wygodną wersję na telefon lub komputer. Kliknij  tutaj aby pobrać wpis w formie e-booka. 

 

 

O autorach:

Dietetyk, Trener Personalny Maks Marcak

Cześć, nazywam się Maks i jestem pasjonatem treningu siłowego a zawodowo zajmuje się sprzedażą suplementów diety. Od kilku lat staram się doskonalić w zagadnieniach związanych z branżą fitness a swoją wiedzę opieram o najnowszą literaturę naukową. Z racji, że moją drugą największą pasją jest dobre jedzenie, preferuję racjonalne podejście do diety a w treningu skupiam się głównie na rozwoju ogólnej siły i sprawności. Prywatnie jestem ogromnym wielbicielem psów, dobrych książek i starszych gier komputerowych.

 

Autor: Mgr Wychowania fizycznego Wojciech Drozdowidcz

  • Uniwersytet pedagogiczny – studia mgr kier. Wychowanie fizyczne
  • Uprawnienia instruktora fitness spec. Sporty siłowe
  • 10 letnie doświadczenie w sprzedaży suplementów diety i odżywek dla sportowców
  • Hokeista na poziomie ekstraklasy

 

 

 

 

 

29 Komentarzy

    1. hej, 3000 kalorii to bardzo dobry próg wyjściowy. Przetestuj ta kaloryczność i zobacz jak zachowa się waga. Jeżeli będziesz tył ok. 1kg na tydzień – to bardzo dobre tempo. Jeżeli waga nie będzie wzrastać, dodaj sobie jakieś 400/500 kalorii i dalej testuj. Te dodatkowe kalorie nie muszą być koniecznie z super czystego jedzenia, patrząc na Twoją wagę i wzrost można się domyślać że masz tzw. somatotyp ektomorfika i z natury jesteś osobą szczupłą. W takim przypadku nie ma dużej obawy że będzie nabierał tłuszczową masę ciała 🙂

  1. Mega rozpiska dietetyczna na masę i poradnik. Naprawdę wszystko napisane przejrzyście prosto i bardzo estetycznie. Wybory posiłków, naprawdę super! POLECAM!

  2. Dzięki tej diecie zbudowałem juz 5kg na plus ! Dziękuje Amix naprawdę dieta warta swojej ceny, smaczna prosta i efektywna bo waga idzie cały czas powoli do góry!

  3. Najlepszy poradnik dietetyczny w okresie budowy masy. Dieta przejrzysta, fajne przepisy i porady. Warty każdej ceny polecam.

  4. Dzięki tej diecie i poradnikowi nabrałem już 4kilo w dwa miesiące więc dla mnie jest to bardzo dobry wynik ! Czuje się dużo lepiej, nawet hormony chyba poszły do góry co przekłada się na więcej energii i lepsze libido 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *